Ideasta eteenpäin

Leader-hanke pähkinänkuoressa

  1. Idea ja tarve ovat hankkeen lähtökohtana. Idea tiivistetään yhdelle paperille: Kuka, mitä, miksi, missä, milloin ja miten tekee? Mitä, kuka ja miten maksaa? Tarvitaanko yhteistyökumppaneita? Ota yhteyttä heti Leader-toimistoon, niin saat neuvoja varsinaiseen hankkeen suunnitteluun ja hakemuksen täyttämiseen.
  2. Hankesuunnitelma ja budjetti määrittävät mitä hankkeessa tehdään. Suunnittele hankkeen sisältö ja toimenpiteet, laske kustannukset, arvioi kannattavuus, laadi aikataulu. Jos päädyt hakemaan toteutukseen Leader-rahoitusta, hanki seuraavaksi verohallinnon Katso-tunniste.
  3. Jätä hankehakemus vireille sähköisessä Hyrrä-järjestelmässä. Vasta tämän jälkeen voit aloittaa toteutuksen, kuitenkin edelleen omalla rahoitusriskillä. Huomaathan, että myös hankkeen toteutusajan täytyy olla tällöin käynnissä!
  4. Jos Leader-yhdistyksen hallitus puoltaa kokouksessaan hankkeelle rahoitusta, hankehakemus ja hallituksen lausunto etenevät ELY-keskuksen laillisuustarkastukseen.
  5. Saat hankerahoituksesta ELY-keskuksen viranomaispäätöksen, josta näkyy hankkeelle myönnetty rahoituksen määrä ja hyväksytty käyttökohde. Viimeistään nyt on syytä laatia hankkeelle kirjanpidossa oma kustannuspaikka.
  6. Hankkeen toteutuksen edetessä ja kustannusten karttuessa voit laatia maksettujen laskujen perusteella maksatushakemuksen. Maksuhakemus jätetään Hyrrä-järjestelmässä, jossa se ohjautuu ELY-keskuksen maksatuskäsittelyyn.
  7. Hankkeen rahoituspäätöksen kustannuksiin perustuva maksatushakemus saa myönteisen maksupäätöksen ja Maaseutuvirasto maksaa avustuserän ilmoittamallesi pankkitilille.
  8. Tämän jälkeen palataan kohtiin 6 ja 7, kunnes hanke on valmis ja on loppumaksatuksen ja -raportin aika.
  9. Hankkeen päätyttyä jälkitoimet voivat olla monenlaisia; toiminta voi jatkua ilman hankerahoitusta tai uusia ideoita hankkeista on voinut syntyä toteutettavaksi toisessa hankkeessa.

Voit olla yhteydessä yhdistyksen toimihenkilöihin kaikissa vaiheissa, jos jokin hankkeen suunnittelussa tai toteutuksessa herättää kysymyksiä.


Top